Datum zveřejnění:

30.6.2023

DOI:

https://doi.org/10.59618/NV.2023.1.02

Abstrakt:

Slovácký verbuňk je individuálním mužským tancem skočného charakteru. Původně byl součástí odvodu na vojnu - tančili ho vojáci nebo, a to daleko častěji, sami odvedenci. Verbuňk měl mnoho funkcí. Některé, jako psychická nebo symbolicko-sociální již zanikly, ostatní jako identifikační, erotická nebo soutěživá přežívají dodnes. Právě díky soutěživé funkci tance byly během Mezinárodní folklorním festivalu Strážnice již od jeho vzniku pořádány „závody“ ve verbování, z nichž vznikla Soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku. Ta výrazně proměnila podobu slováckého verbuňku – například je Soutěží potlačena improvizace, zvýšila ale povědomí o tanci a přilákala množství tanečníků, kteří se tanec chtějí učit. Fenoménem posledních cca 20 let je také interpretace slováckého verbuňku dětskými tanečníky. Toto má své příznivce i odpůrce z řad tanečníků slováckého verbuňku i vedoucích folklorních souborů.

Klíčová slova

Lidový tanec; slovácký verbuňk; folklorismus; Národní přehlídka dětských verbířů; Soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku; Slovácko (jihovýchodní Morava)

Text článku

Reference

Literatura

BLAHŮŠEK, Jan – KRIST, Jan Miroslav – MATUSZKOVÁ, Jitka – PAVLIŠTÍK, Karel: Slovácký verbuňk. Mistrovské dílo ústního a nemateriálního dědictví lidstva. Strážnice: Národní ústav lidové kultury, 2006.
JAGOŠOVÁ, Anna: U muziky su já chłap. Současnost slováckého verbuňku. Ostrava: Šmíragroup, 2022.
JANČÁŘ, Josef: Strážnická ohlédnutí. 50 let Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici. Strážnice: Ústav lidové kultury, 1995.
KRIST, Jan Miroslav – PAVLIŠTÍK, Karel: Slovácký verbuňk v teorii a praxi. Strážnice: Ústav lidové kultury, 1993.
KRIST, Jan Miroslav. Lidové tance z Čech, Moravy a Slezska. Mužské taneční projevy. Díl I. Verbuňk na Kyjovsku. Strážnice: Ústav lidové kultury, 2000.
KRIST, Jan Miroslav – PAVLÍK, Jan: Lidové tance z Čech, Moravy a Slezska. Mužské taneční projevy. Díl VI. Verbuňk na Horňácku. Strážnice: Ústav lidové kultury, 2003.
MATUSZKOVÁ, Jitka: Lidové tance z Čech, Moravy a Slezska. Mužské taneční projevy. Díl II. Verbuňk na Podluží. Strážnice: Ústav lidové kultury, 2001.
POLHEMUS, Ted: Dance, Gender, Culture. In: Carter, Alexandra – O’Shea, Janet: Routledge Dance Studies Reader. United Kingdom: Routledge, 1998, s. 171–180. doi.org/10.4324/9781315109695